Hvordan snakker man om avhengighet?

Kjenner du noen som du mistenker kanskje har en avhengighet, og ønsker å ta det opp med denne personen?

Det kan være vanskelig å vite hvordan man går fram på riktig måte. Før du setter i gang er det lurt å tenke på et par ting. Det er viktig å ikke kritisere eller anklage, men heller være åpensinnet og innstilt på å hjelpe. Og det er nytteløst å ta en slik samtale i affekt.

Tenk over hvordan du skal gå frem

Før du tar en vanskelig samtale kan det være lurt å planlegge dialogen. Her er noen ting som kan gjøre kommunikasjonen enklere:

 • Behold roen, og prøv å ikke krangle
 • Vær saklig, og ikke bland inn andre temaer 
 • Det kan hjelpe å være i aktivitet når du snakker, ta for eksempel en kjøre- eller gåtur
 • Personen du skal snakke med bør være så edru eller nykter som mulig under samtalen
 • Det kan være lurt å ta samtalen når vedkommende kjenner konsekvensene av misbruket, for eksempel ved angst, abstinens, frykt, mistet jobben, eller at barnevernet er koblet inn

Riktig kommunikasjon og språk

Det kan være sårt og vanskelig å bli konfrontert med at noen mistenker at du har en rusavhengighet. Det er likevel viktig å være tydelig og ikke snakke rundt grøten. Hvordan du bruker ordene dine er viktig for å klare å snakke sammen ordentlig. Du bør:

 • Snakke om handlinger, ikke personlighet
 • Spørre personen om hva de selv mener og hvordan de oppfatter om situasjonen
 • Gjenta det de har sagt slik at du er sikker på at du har forstått riktig
 • Bruke et språk som sentrerer rundt deg selv og dine tanker: «Jeg opplever …» i stedet for «Du er sånn …»
 • Forsøke å unngå belastende ord og uttrykk som «narkoman» eller «alkoholiker», negative beskrivelser er sårende og kan skape uenighet

Det er viktig å ha noen å snakke med. Les hvem du kan snakke med om rus her

Hva nå?

Basert på responsen du får fra den du snakker med, er det ulike steg du kan ta videre. 

Dersom de er enige i at de har et problem, og ønsker å slutte, kan neste steg være å snakke om hvordan dere skal få det til. Hva skal til for at de skal klare det, og hvordan kan du hjelpe dem? Deretter må dere vurdere om det er behov for å søke hjelp. 

Rusbehandling ved et behandlingssted er en trygg og sikker måte å komme seg gjennom sykdommen. Mestringshusene kan tilby Tverrfaglig Spesialisert Rusbehandling (TSB) og Behandling av rusavhengighet og samtidige psykiske lidelser (ROP) på Bolkesjø i Telemark, og er godkjent for fritt behandlingsvalg

Hos oss kan du få en helhetlig behandling, ikke bare avrusing, med fokus på mennesket bak avhengigheten. Å søke profesjonell hjelp for et rusproblem er en god måte å vite at du ikke er alene, og at du har et nettverk rundt seg med mennesker som vil ditt beste og kan behandle deg. 

Her kan du lese mer om hvordan behandling hos Mestringshusene foregår

En vanskelig samtale

Noen ganger vil ikke personen du snakker med være enig i at de har et problem. Da er det viktig å beholde den gode dialogen, og heller se på dette som første steg mot en løsning. Det kan være lurt å spørre om dere kan snakke mer om dette sammen en annen gang. Du bør også spørre dem om hvordan dere skal ha det sammen videre fremover, hvis dere er i familie eller bor sammen.

Det er viktig at du: 

 • Avstår fra å bruke rusmidler, også alkohol, sammen med personen
 • Avstår fra manipulasjon og trusler
 • Avstår fra å unnskylde dem og å skjule misbruket deres
 • Avstår fra å ta over plikter personen ikke utfører på grunn av avhengigheten
 • Avstår fra å ta bort eller redusere konsekvensene for den som ruser seg

Kontakt oss i Mestringshusene

Er du pårørende til en rusavhengig, og er usikker på hva du skal gjøre? Du er ikke alene, og vi i Mestringshusene kan hjelpe deg med hvordan du best kan hjelpe til, og hvordan du tar vare på deg selv i prosessen. Kontakt oss for en uforpliktende samtale her, eller ring oss på nummer +47 350 19 500.