Ulike former for avhengighet

Avhengighet kan være så mangt. Noen er avhengige av legale medikamenter, andre av illegale rusmidler. Også alkohol- og pillemisbruk kan fort utvikle seg til en avhengighetssykdom.

Vi vet alt om hvor vanskelig det kan være å innrømme overfor deg selv at du er avhengig og vi vet hvor utfordrende det kan være å jobbe med å bli kvitt avhengigheten, men vi vet også at du kan bli frisk. Hos Mestringshusene har vi en grunnleggende tro på at alle mennesker kan leve gode, rusfrie liv, og vi vil gjerne hjelpe deg.

Hva vil det si å være alkoholiker?

Alkoholisme er en betegnelse som brukes for å beskrive alkoholavhengighet. Det vil si at vedkommende drikker langt oftere og tar inn større mengder alkohol enn det som anbefales og er vanlig, i tillegg til at det får konsekvenser for en selv og familien for øvrig. I tillegg vil inntaket av alkohol gå utover vedkommende sin fysiske og psykiske helse. Alkoholisme knyttes også til ukontrollert inntak, både ved at vedkommende ikke klarer å stoppe når han eller hun først har begynt å drikke, og ved at vedkommende ikke klarer å avstå fra å drikke.

Les mer: Hva er alkoholisme?

Hva vil det si å være avhengig av illegale rusmidler?

Cannabis, heroin, kokain, amfetamin, MDMA og ecstasy er noen eksempler på illegale rusmidler. I tillegg finnes det mange ulike syntetiske rusmidler på «markedet» og det dukker stadig opp nye varianter.  Dette er med andre ord rusmidler du ikke får kjøpt i Norge, med mindre du beveger deg ut på det kriminelle markedet. Rusmidlene er ulovlige i Norge fordi det er svært skadelig å innta disse stoffene, selv i små mengder. I tillegg er de illegale rusmidlene som regel veldig avhengighetsskapende og vanedannende. Mange som eksperimenterer med illegale rusmidler ender derfor med å bli avhengige.

Les mer: Hva er rusavhengighet?

Hva vil det si å være pillemisbruker?

Pillemisbruk defineres ved at vedkommende fortsetter inntaket av piller selv om han eller hun er klar over at det medfører problemer på den ene eller den andre måten eller at vedkommende tar høyere doser en det som er foreskrevet. Dette er et svært bredt begrep som i utgangspunktet dekker alt fra regelmessig og ukontrollert bruk av piller som gir ruslignende effekter, til det å ta en smertestillende en gang iblant selv om det egentlig ikke er nødvendig. Et misbruk er heller ikke det samme som en avhengighet. Når det er sagt er det imidlertid sånn at mange misbruker piller som har vanedannende egenskaper. Da kan det være vanskelig å slutte og nødvendig med hjelp til å trappe ned bruken først og deretter terapi for å holde seg borte fra det.

Les mer: Er jeg pillemisbruker?

Hva vil det si å være spilleavhengig?

Det blir stadig mer fokus på spillavhengighet i samfunnet. Mange sliter med dette og det er sannsynligvis store mørketall. Spillavhengighet betegner en person som ikke klarer å kontrollere tiden og pengene vedkommende bruker på å spille spill. Vi behandler per i dag ikke ren spilleavhengighet hos oss i Mestringshusene, men dersom man også har utviklet annen avhengighet, for eksempel av alkohol eller andre rusmidler, kan Mestringshusene være stedet for å få hjelp. Vi ønsker alle som sliter med dette, både de som selv opplever å være spilleavhengige og deres pårørende, et liv fritt for avhengighet. Søk hjelp for spilleproblemer hos Lotteri- og stiftelsestilsynets hjelpelinje.

Kontakt oss i Mestringshusene

Er du avhengig av alkohol, piller eller illegale rusmidler? Eller har du utviklet en avhengighet for morfin, benzodiazepiner eller andre legale medikamenter? Ikke stå i det alene, vi er her for å hjelpe deg. Du finner vår kontaktinformasjon her. Du kan også nå oss på telefon 35 01 95 00.

Du kan hele tiden holde deg oppdatert på ventetiden ved vårt behandlingssted på Bolkesjø. Få oppdatert informasjon på Helsenorge.no.