FAQ

Dekkes opphold hos dere av det offentlige?

Ja, Mestringshusene er en behandlingsklinikk for avhengighet med HELFOS godkjenning for Fritt behandlingsvalg. Det betyr at du får dekket behandlingen dersom du er rettighetsvurdert av lokal helseenhet, som oftest distriktspsykiatrisk senter (DPS). Fastlege eller NAV henviser deg til lokal helseenhet. Dersom du får rett til døgnbehandling kan kan du selv velge behandlingssted. På  www.helsenorge.no finner du opplysninger om ordningen. Les mer om ordningen her:

Trenger du mer informasjon er du velkommen til å ta kontakt med oss.

Må man ha henvisning fra fastlege for innleggelse?

Dersom oppholdet skal dekkes av det offentlige må du først rettighetsvurderes av lokal helseenhet, som oftest distriktspsykiatrisk senter (DPS). Du blir henvist dit av fastlege eller NAV.

Hvordan går man frem for innleggelse?

Ta kontakt med din fastlege eller NAV be om henvising til lokal helseenhet (for eks. DPS).  Du finner informasjon om ventetider her. Ta kontakt med oss dersom du trenger mer informasjon.

Tar dere imot par til behandling?

Vi behandler ikke par, men individer. Dersom det er to personer med rusmiddelproblemer som er i et forhold, ta kontakt så vurderer vi hvert enkelt tilfelle.

Tar dere i mot pasienter med flere diagnoser?

Ja, vi er godkjent for tverrfaglig spesialisert behandling av rusavhengighet (TSB) og samtidige psykiske lidelser (ROP).

Er Mestringshusene et religiøst senter?

Nei. Mestringshusene er religions- og livssynsnøytralt.

Hva bør jeg ha med?

Behagelige fritidsklær og innesko/tøfler/slippers. Klær og sko etter årstid. Toalettsaker.
Du trenger ikke ha med håndklær og sengeklær.

Hvor lenge varer et opphold?

Det varierer for hver enkelt person avhengig av hvilke utfordringer du har, både hva angår rus og i livet generelt.

Har dere langtidsbehandling?

Ja, vi har langtidsbehandling.

Hvor lang ventetid er det på rusbehandling hos Mestringshusene?

Ventetiden kan variere, og også forandre seg raskt. Selv om det står lang ventetid, så hender det at noen ikke møter til avtalt innleggelse, noen pasienter må henvises videre og andre kan bryte behandlingen før planen. Det påvirker naturligvis ventetiden. Det viktigste er at vi får din henvisning, og så følger vi deg tett opp derfra. Du kan søke opp våre ventetider her  eller kontakte oss på 35019500.

Har dere familiebehandling?

I løpet av behandlingsforløpet vil de nærmeste pårørende bli invitert til familieuke. Les mer under punktet ”Behandling”. Dersom det er ledig plass, kan man også bestille familieuke uten å ha en pasient i behandling. Dette avtales direkte med klinikken.

Kan man sone under §12 hos dere?

Ja. Ta kontakt for informasjon om prosedyren.